Katern

Wat betekent baseball voor de gemiddelde Amerikaan?

Voor Amerikanen heeft baseball, bij ons gekend als honkbal, een diepgaande betekenis. Die is diep geworteld in de cultuur, geschiedenis en identiteit van het land. Baseball wordt beschouwd als de nationale sport van de Verenigde Staten en heeft een speciale plaats in het hart van veel Amerikanen. We kennen het ook wel in eigen contreien, al is het lang niet zo populair als in Amerika. Er is een club in Nieuwegein die zelfs de jongsten een opleiding bezorgen in deze sport.

Amerikanen en baseball, bijna een religie
Wat voor ons voetbal betekent, is baseball in Amerika. Het houdt ook daar mensen samen en biedt ontspanning voor een groot gedeelte van de bevolking.

De cultuur en de traditie die rond baseball zijn verweven
Baseball roept gevoelens op van nostalgie, traditie en zomerse dagen. Het spel wordt vaak geassocieerd met iconische beelden van honkbaldiamanten in kleine stadjes, waar families en gemeenschappen samenkomen om wedstrijden bij te wonen. Een diamant of beter ‘diamond’ in het baseball, is het veld waarop de sport gespeeld wordt.

Je zou het eigenlijk zelf eens moeten meemaken om te weten wat het betekent. En baseball New York bezoeken voor een wedstrijd van de Mets of de New York Yankees. Koop wel de kaartjes vooraf, want bijna altijd is het City Fields of het Yankee stadion uitverkocht.

De sfeer van een honkbalwedstrijd, met het geluid van een slag van een knuppel, het juichen van het publiek en de geur van hotdogs en popcorn, roept een gevoel van Amerikaanse identiteit en verbondenheid op. Baseball wordt ook vaak gezien als een symbool van het Amerikaanse optimisme en de Amerikaanse droom, waarbij spelers de mogelijkheid hebben om vanuit het niets roem en succes te bereiken.

De historische betekenis van baseball
Baseball heeft een rijke geschiedenis. Die gaat zelfs helemaal terug tot het midden van de 19e eeuw. Het heeft belangrijke momenten en spelers voortgebracht die een blijvende indruk hebben achtergelaten in de Amerikaanse geschiedenis. Legendarische spelers zoals Babe Ruth, Jackie Robinson en Lou Gehrig. Die leverden niet alleen grote atletische prestaties, maar speelden ook een rol in bredere maatschappelijke veranderingen. Denk hierbij aan de integratie van zwarte spelers en het doorbreken van raciale barrières. Deze historische momenten en spelers hebben bijgedragen aan het creëren van een sterke band tussen Amerikanen en het spel van baseball.

Het gemeenschapsgevoel dat sport teweeg brengt
Baseball bevordert een gevoel van gemeenschap en verbondenheid. Het bijwonen van een honkbalwedstrijd kan mensen van alle achtergronden en leeftijden samenbrengen. Of het nu gaat om het ondersteunen van een lokaal Little League-team of het juichen voor een professioneel team in een grote stad.

Honkbalwedstrijden creëren altijd een gemeenschapsgevoel waarbij fans samenkomen en een gevoel van trots delen. Het spel biedt ook kansen voor familie-uitjes. Ouders gaan met hun kinderen naar het stadion en daar worden herinneringen geboren die een leven lang meegaan.

De Amerikaanse waarden betekenen veel in de Verenigde Staten
Baseball wordt vaak geassocieerd met belangrijke Amerikaanse waarden, zoals fair play, teamwork, competitie en doorzettingsvermogen. Het spel belichaamt het idee van kansen krijgen en hard werken om succes te behalen. Dat is iets wat bij veel Amerikanen een belangrijke waarde is. ‘The American dream’ zoals ze het zelf noemen. Baseball leert spelers en fans waardevolle lessen over samenwerking, discipline en het omgaan met tegenslagen, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van karakter en persoonlijke groei.

Hoe wordt baseball eigenlijk gespeeld?
Er bestaan ondertussen wel honkbalteams in Nederland. Er is een competitie en een nationaal team dat zelfs een vijfde plaats haalde op de Olympische Spelen van 1988. Maar toch spelen er niet meer dan 30.000 landgenoten deze boeiende sport. Daarom geven we ook voor al die anderen een snelcursus basis baseballregels.

Baseball is een sport waarbij er twee teams tegen elkaar spelen. Ieder team heeft negen spelers. Het doel is om meer innings te scoren dan het andere team. Dat gebeurt door spelers de vier bases te laten bereiken en dan terug te keren naar de thuisplaat.

Het spel bestaat uit innings, waarbij elk team een kans krijgt om te slaan en op het veld te spelen. Een inning eindigt wanneer het team dat het veldspel heeft drie spelers van het andere team “uit” heeft gemaakt. We hebben allemaal de Amerikaanse uitspraak: ‘Three strikes and you’re out!’ al eens gehoord. Het betekent dat je er na drie missers eruit ligt. En dat wordt ook dikwijls in het dagelijks leven in Amerika toegepast.

Het slagteam heeft een slagman die probeert de bal te raken die wordt gegooid door de werper van het veldteam. De slagman probeert de bal zo ver mogelijk te slaan en zo een honk te bereiken. Als de slagman erin slaagt om de bal over de hekken in de buitenste delen van het veld te slaan, wordt dit een “home run” genoemd, waarmee automatisch een punt wordt gescoord. De andere spelers van het slagteam kunnen ook honken bereiken door te rennen nadat ze de bal hebben geraakt.

Het spel gaat door tot een vooraf bepaald aantal innings is voltooid, dat zijn meestal negen innings in professioneel baseball.

Wat kunnen we onthouden van de baseball cultuur in Amerika?
Baseball heeft voor Amerikanen een diepgaande betekenis. Het vertegenwoordigt cultuur, geschiedenis, gemeenschap en belangrijke Amerikaanse waarden. Het spel bevordert verbondenheid en biedt kansen voor persoonlijke groei en educatie. De rijke tradities en spelregels van baseball maken het tot een unieke en geliefde sport in de Verenigde Staten.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk